Kváskovanie s deťmi má viac výhod, ako si myslíte

V obchodoch sa minulo už aj droždie. Gazdinky, ktoré ste boli zvyknuté často piecť s droždím a došli vám zásoby, hlavu hore. Je tu jednoduché riešenie – začať piecť z kvásku, ktorý si doma vyrobíte a ešte k tomu ho máte stále v chladničke po ruke.

Čo je ale nevýhodou, že pečenie z kvásku vyžaduje viac plánovania a času ako pečenie s droždím. Prečo? Droždie jednoducho vytiahnete z chladničky a môžete piecť. Pečenie z kvásku si vyžaduje prípravu, rozrobiť takzvaný štartér a nechať ho pri izbovej teplote odpočívať 12 hodín. Štartér si zvyčajne pripravujem večer, aby som na druhý deň mohla pripraviť cesto a niečo upiecť počas dňa spolu s deťmi.

V tomto článku sa nedozviete, ako založiť kvások, ako správne postupovať a ako ho skladovať. Na to nájdete veľa dobrých stránok.

Čo ale chcem vyzdvihnúť je, že vždy je riešenie, nie je droždie – je kvások, alebo iná možnosť. Takže pečme a skúšajme niečo nové.

Týmto článkom by som vás chcela inšpirovať, aby ste neprestávali robiť to čo vás baví, ale aby ste hľadali nový spôsob ako v tom môžete pokračovať 🙂

Témou článku je kváskovanie s deťmi a preto vám zhrniem pár výhod:

  • Učíme sa zodpovednosti. Ak chceme mať kvások je potrebné sa o neho starať (podobne ako o domáce zvieratko, treba ho kŕmiť)
  • Práca s cestom vyvíja našu jemnú motoriku a fantáziu
  • Ak pečieme niečo voňavé napríklad zo škorice, máme popri pečení aj aromaterapiu
  • Pri pečení sa učíme spolupracovať a niekedy sa deti učia nasledovať inštrukcie rodiča 🙂
  • Trávime spolu čas a zároveň tvoríme
  • Výsledok našej tvorby sa väčšinou dá skonzumovať (takže máte hotový napr. olovrant alebo večeru)
  • Moje deti sa chodia pozerať na rúru, či už je naše dielo upečené – čiže ďalšia aktivita, ako si vyplnia čas a vidia aj tú zmenu, ktorá sa udeje

Naše deti zapoja pri pečení s nami všetky zmysly – zrak, hmat, čuch, sluch, chuť.

Začiatky pečenia s deťmi nie sú jednoduché, teda aspoň pre mňa neboli. Bola som zvyknutá piecť sama, robiť všetko podľa mojej fantázie. Takže pečenie s deťmi učí veľa aj nás rodičov. Teraz je pre mňa dôležité, mať z pečenia radosť a niekedy robiť veci inak ako som bola zvyknutá. Martinko si väčšinou pri pečení robí čo chce a ako chce. Ale dôležité je robiť kompromisy, učíme sa predsa obaja.

Teraz pečieme spolu tak, že mu dovolím robiť veci aj podľa jeho fantázie. Niekedy zistí, že to nebol až taký dobrý nápad a niekdy zistím naopak ja, že sa to dá urobiť aj inak 🙂

Treba sa pripraviť, že celý proces vám bude trvať dlhšie, ale bude oveľa zaujímavejší a veselší 🙂

Ak poznáte ďalšie výhody, napíšte mi, budem sa tešiť.

Týmto článkom, chcem inšpirovať gazdinky, aby skúsili piecť s kváskom, ak nemajú droždie. Samozrejme, máme veľa možností ako piecť – od vyrobenia droždia, použitia prášku do pečiva, sušeného droždia, atď. Je to len na nás, ako sa k tomu postavíme. Skúsme naďalej robiť to, čo nám robí radosť a čo najviac zapájať aj naše deti, keďže sme doma spolu celé dni. Veď domáce práce sú podľa mňa tie najlepšie montessori aktivity 🙂


Ako motiváciu prikladám pár našich výrobkov z kvásku.

Som ženou, manželkou, maminkou, dcérou, sestrou a tvorkyňou môjho života a projektu "Dary ženy". O mne a projekte si môžete prečítať tu
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *